{settings.product}

Stadsverwarming LWR

Type: SMR LWR, lichtwaterreactor – Finland

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Fins onderzoekcentrum ontwikkelt kernreactor voor stadsverwarming“ van 10 maart 2020 door op de datum te klikken.

Achtergrondinformatie:

VTT, het Finse onderzoekcentrum voor kernenergie, ontwikkelt een kleine kernreactor, die geschikt is voor stadsverwarming. Het heeft veel kennis op het gebied van kleine modulaire kernreactoren. Er werken 200 nucleaire specialisten op het instituut. In Finland zijn veel woningen op stadsverwarming aangesloten. Vooralsnog stoken de ketels veel steenkool. Voorts turf, hout of aardgas. Het Finse energiebeleid is erop gericht om in 2029 geen steenkool meer te gebruiken. De overschakeling van stadsverwarming op kernenergie zou de CO2-emissie jaarlijks met vier miljoen ton verlagen. Stadsverwarming komt naast Finland ook veel voor in de Midden- en Oost-Europese landen.

Internationaal zijn er diverse vergunningaanvragen in behandeling voor SMRs, kleine modulaire reactoren. Dat zijn bijna allemaal kernreactoren voor de productie van elektriciteit of proceswarmte, dan wel voor een vorm van nucleaire warmtekrachtkoppeling. De druk en temperatuur in die reactoren is hoog, waardoor ze minder geschikt zijn voor stadsverwarming. De te ontwikkelen Finse stadsverwarmingsreactor zal een lage druk hebben en een temperatuur van ongeveer 100 Celsius. Dat maakt het ontwerp eenvoudiger, meer inherent veilig en goedkoper te realiseren, dan dat van de andere SMRs. Het plan is om de Finse industrie zoveel mogelijk bij de ontwikkeling te betrekken, zodat ze de componenten kan leveren. De doelstelling is dat de terugverdientijd ligt tussen 10 en 20 jaar.

 Stand van de ontwikkeling:

Voorafgaande aan het besluit om een eigen stadsverwarmingsreactor te ontwikkelen onderzocht VTT de voordelen van een NuScale reactor voor stadsverwarming. Van het Finse ontwerp is geen informatie beschikbaar. Uit de literatuur is op te maken dat de reactor een LWR is en een minimaal vermogen krijgt van meer dan 80 MWth.

Nieuws
Belgisch SCK CEN, Westinghouse e.a. ontwikkelen loodgekoelde kweekreactor
maandag 04 december 2023

Belgisch SCK CEN, Westinghouse e.a. ontwikkelen loodgekoelde kweekreactor

Een vijftal bedrijven en instituten hebben een Memorandum van Overeenstemming getekend, waarin ze een samenwerking zijn ...
Lees verder
VK nodigt ontwikkelaars van SMRs uit mee te dingen naar overheidsfinanciering
maandag 27 november 2023

VK nodigt ontwikkelaars van SMRs uit mee te dingen naar overheidsfinanciering

De Engelse regering heeft een zestal ontwikkelaars van kleine modulaire reactoren (SMRs) geselecteerd en uitgenodigd mee...
Lees verder