{settings.product}

Stadsverwarming LWR

Type: SMR LWR, lichtwaterreactor – Finland

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Fins onderzoekcentrum ontwikkelt kernreactor voor stadsverwarming“ van 10 maart 2020 door op de datum te klikken.

Achtergrondinformatie:

VTT, het Finse onderzoekcentrum voor kernenergie, ontwikkelt een kleine kernreactor, die geschikt is voor stadsverwarming. Het heeft veel kennis op het gebied van kleine modulaire kernreactoren. Er werken 200 nucleaire specialisten op het instituut. In Finland zijn veel woningen op stadsverwarming aangesloten. Vooralsnog stoken de ketels veel steenkool. Voorts turf, hout of aardgas. Het Finse energiebeleid is erop gericht om in 2029 geen steenkool meer te gebruiken. De overschakeling van stadsverwarming op kernenergie zou de CO2-emissie jaarlijks met vier miljoen ton verlagen. Stadsverwarming komt naast Finland ook veel voor in de Midden- en Oost-Europese landen.

Internationaal zijn er diverse vergunningaanvragen in behandeling voor SMRs, kleine modulaire reactoren. Dat zijn bijna allemaal kernreactoren voor de productie van elektriciteit of proceswarmte, dan wel voor een vorm van nucleaire warmtekrachtkoppeling. De druk en temperatuur in die reactoren is hoog, waardoor ze minder geschikt zijn voor stadsverwarming. De te ontwikkelen Finse stadsverwarmingsreactor zal een lage druk hebben en een temperatuur van ongeveer 100 Celsius. Dat maakt het ontwerp eenvoudiger, meer inherent veilig en goedkoper te realiseren, dan dat van de andere SMRs. Het plan is om de Finse industrie zoveel mogelijk bij de ontwikkeling te betrekken, zodat ze de componenten kan leveren. De doelstelling is dat de terugverdientijd ligt tussen 10 en 20 jaar.

 Stand van de ontwikkeling:

Voorafgaande aan het besluit om een eigen stadsverwarmingsreactor te ontwikkelen onderzocht VTT de voordelen van een NuScale reactor voor stadsverwarming. Van het Finse ontwerp is geen informatie beschikbaar. Uit de literatuur is op te maken dat de reactor een LWR is en een minimaal vermogen krijgt van meer dan 80 MWth.

Nieuws
Oostwest samenwerking op gebied van kleine modulaire snelle reactor
maandag 20 mei 2024

Oostwest samenwerking op gebied van kleine modulaire snelle reactor

ARC Clean Technology Inc, de Zuid-Koreaanse reactorleverancier Korea Hydro & Nuclear Power Co (KHNP) en het Canadese ele...
Lees verder
De Verenigde Arabische Emiraten willen nog een kerncentrale met vier eenheden
maandag 13 mei 2024

De Verenigde Arabische Emiraten willen nog een kerncentrale met vier eenheden

Het persbureau Reuters berichtte, dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) serieus van plan zijn om een tweede kerncent...
Lees verder