{settings.product}

KLT-40S

Type: SMR PWR, drijvende drukwaterreactor – Rusland

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Eerste Russische drijvende kerncentrale klaar om op te starten “ van 18 september 2019 door op de datum te klikken.

Achtergrondinformatie:

Rusland bouwde een drijvende kerncentrale met een vermogen van 70 MWe, die twee modulaire drukwaterreactoren heeft van het type KLT-40S. Ze heet Akademik Lomonosov. Ze is de eerste op aarde in haar soort. Haar reactoren leveren elk 150 MWth ofwel 35 MWe. De verrijkingsgraad is 14%. Het reactortype is eerder toegepast in ijsbrekers. De bouw begon in mei 2009 op de Baltiyski Zavod scheepswerf in Sint-Petersburg. In april 2018 was de kerncentrale gereed, waarna ze zonder splijtstofelementen over zee naar Moermansk is gesleept. Het gevaarte meet 144 x 30 meter en steekt vijf meter diep. Het beladen van de reactorkernen en het op vol vermogen testen van de reactoren vond in Moermansk plaats. In juni 2019 kreeg de centrale haar bedrijfsvergunning, die tien jaar geldig is. Inmiddels is de centrale voorafgegaan door een ijsbreker door de Noordelijke IJszee naar haar eindbestemming, Pevek, gesleept, nog in datzelfde jaar aangesloten en opgestart. De kerncentrale zal de elektriciteitsproductie van de bestaande kerncentrale met de reactoren Bilibino-1 en -2 overnemen en ook de stadsverwarming gaan verzorgen. Splijtstof wisselen is elke drie jaar nodig.

Pevek ligt in de provincie Chukotka, in het uiterste noordoosten van Siberië. De nieuwe kerncentrale zal, net als de kerncentrale, die ze vervangt, de meest noordelijke ter wereld zijn.

Stand van de ontwikkeling:

De Russen zijn van plan om een hele serie drijvende kerncentrales te ontwikkelen en te bouwen. Ze willen hun kust langs de Noordelijke IJszee ontwikkelen en er bestaat internationaal belangstelling voor toepassing in afgelegen gebieden en op eilanden met een zwak elektriciteitsnet. Landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië hebben interesse getoond. De toekomstige drijvende kerncentrales krijgen andere kernreactoren dan Akademik Lomonosov. Namelijk van het type RITM-200M. Dat zijn integrale drukwaterreactoren. Ze zijn kleiner, omdat de stoomgeneratoren in het reactorvat zijn ingebouwd. Ze leveren meer vermogen, namelijk 200 MWth, ofwel 50 MWe.

Nieuws
Finland start bouw van proefreactor voor stadsverwarming
zondag 23 juni 2024

Finland start bouw van proefreactor voor stadsverwarming

Stadsverwarming is populair in Finland. Veel woningen zijn er op aangesloten. De stadsverwarmingscentrales gebruiken vee...
Lees verder
Extra hoge effectiviteit van ultrakorte bestraling en de FLASH-protonentherapie
zondag 16 juni 2024

Extra hoge effectiviteit van ultrakorte bestraling en de FLASH-protonentherapie

Er zijn hoopgevende ontwikkelingen om de bestraling van tumoren effectiever te maken. Bij een medische bestraling is all...
Lees verder