{settings.product}

Eerste Russische drijvende kerncentrale klaar om op te starten

september 2019 -

Rusland bouwde een drijvende kerncentrale met een vermogen van 70 MWe, die twee modulaire drukwaterreactoren heeft van het type KLT-40S. Ze heet Akademik Lomonosov. Ze is de eerste van de wereld in haar soort. Haar reactoren leveren elk 150 MWth ofwel 35 MWe. De verrijkingsgraad is 14%. Het reactortype is eerder toegepast in ijsbrekers. De bouw begon in mei 2009 op de Baltiyski Zavod scheepswerf in Sint-Petersburg. In april 2018 was de kerncentrale gereed, waarna ze zonder splijtstofelementen over zee naar Moermansk is gesleept. Het gevaarte meet 144 x 30 meter en steekt vijf meter diep. Het beladen van de kernen en het op vol vermogen testen van de reactoren vond in Moermansk plaats. In juni 2019 kreeg de centrale haar bedrijfsvergunning, die tien jaar geldig is. Inmiddels is de centrale voorafgegaan door een ijsbreker door de Noordelijke IJszee naar haar eindbestemming, Pevek, gesleept. De kerncentrale zal de elektriciteitsproductie van de bestaande kerncentrale met de reactoren Bilibino-1 en -2 overnemen en ook de stadsverwarming gaan verzorgen. Splijtstofwisselen is eens in de drie jaar nodig.
Pevek ligt in de provincie Chukotka, in het uiterste noordoosten van Siberië. De centrale zal, net als de centrale, die ze vervangt, de meest noordelijke ter wereld zijn.
De Russen zijn van plan om een hele serie drijvende kerncentrales te ontwikkelen en te bouwen. Ze willen hun kust langs de Noordelijke IJszee ontwikkelen en er bestaat internationaal belangstelling voor toepassing in afgelegen gebieden en op eilanden met een zwak elektriciteitsnet. Landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië hebben interesse getoond. De toekomstige drijvende kerncentrales krijgen andere kernreactoren dan Akademik Lomonosov. Namelijk van het type RITM-200M. Dat zijn integrale drukwaterreactoren. Ze zijn kleiner, omdat de stoomgeneratoren in het reactorvat zijn ingebouwd. Ze leveren meer vermogen, namelijk 200 MWth, ofwel 50 MWe.

Meer informatie:
https://www.ndtv.com/world-news/russias-world-first-floating-nuclear-plant-arrives-in-port-2100926 en
https://www.rosatom.ru/en/press-centre/news/first-of-a-kind-floating-nuclear-power-unit-akademik-lomonosov-leaves-murmansk-for-pevek/

Terug naar het nieuwsoverzicht