{settings.product}

Lood-212  (Pb-212) – Alfa– , beta– en gammastraler

Zie het KernVisie nieuwsbericht met de titel: “Doorbraak in productieproces zeldzaam kankermedicijn uit kernafval“ van 20 juni 2022 door op de titel te klikken.

Eigenschappen:

Halfwaardetijd: 10,6 uur

Type radioactief verval: Alfa–, beta– en gammastraling

Bijzonderheden:

Een zeldzaam medicijn tegen kanker is gebaseerd op de radio-isotoop lood-212 (Pb-212), die een halfwaardetijd heeft van 10,6 uur. Pb-212 is een betastraler, maar zijn dochterkernen zijn alfa– en beta– en (met een waarschijnlijkheid van 36%) gammastralers. Effectief is Pb-212 te zien als een alfastraler. Pb-212 vervalt uiteindelijk naar lood-208 (Pb-208). Voor het medicijn is de radio-isotoop gebonden aan een peptide, die kankercellen wel, maar andere lichaamscellen niet opnemen. De vrijkomende alfadeeltjes hebben een dracht, die ongeveer even groot is als de afmeting van de kankercel. Daardoor doden ze de kankercel van binnenuit en laten ze het omringende weefsel ongemoeid. Ook de betadeeltjes dragen bij aan het vernietigen van de kankercellen.

Pb-212 maakt deel uit van de vervalreeks van thorium-228 (Th-228). Wetenschappers van het Engelse kernenergieonderzoekinstituut National Nuclear Laboratory (NNL) zijn erin geslaagd om een productieproces te ontwikkelen, waarmee ze radio-isotoop thorium-228 (Th-228) isoleren uit kernsplijtingsafval. Th-228 is een van de minor actinides, die zich tijdens het bedrijf van een kernreactor vormt. Dat is het radioactieve afval, dat na het opwerken van de splijtstof resteert en dat uit splijtingsproducten en uit de genoemde actiniden bestaat. Th-228 heeft een halfwaardetijd van 23 maanden. Het productieproces is complex. Het bestaat in wezen uit chemische afscheiding en zuivering. Het vervalproces van Th-228 is geschikt om een generator te ontwikkelen, ook wel koe genoemd, die het Th-228 bevat en waaruit het ziekenhuis de medische radio-isotoop Pb-212 melkt. De betrokkenen van NNL werken daar thans aan, evenals aan de kwaliteitsborging en aan het opschalen van het productieproces.

In de strijd tegen kanker is de ervaring, dat het gebruik van alfastralers, zoals lood-212 (Pb-212) en actinium-225 (Ac-225) veelbelovend is. Het middel is met name toegepast bij onbehandelbare prostaatkanker. De verwachting is, dat het in de toekomst ook bij de behandeling van andere vormen van kanker toepassing zal vinden. De behandeling heet alfatherapie en staat bekend onder het Engelse afkorting TAT. Van belang is nog, dat lood weliswaar als giftig te boek staat, maar dat de hoeveelheid, die een patiënt krijgt toegediend, verwaarloosbaar klein is en daarom onschadelijk.

 

Nieuws
Inspraak mogelijk in projectprocedure en NRG publiceert onderzoekjaarverslag
zondag 25 februari 2024

Inspraak mogelijk in projectprocedure en NRG publiceert onderzoekjaarverslag

In het kader van de inspraakprocedure voor de nieuwe kerncentrales organiseert het Ministerie van Economische Zaken en K...
Lees verder
Prodigy en Westinghouse komen met drijvende versie van kleine modulaire reactor
maandag 19 februari 2024

Prodigy en Westinghouse komen met drijvende versie van kleine modulaire reactor

Een drijvende kerncentrale met een kleine modulaire reactor (SMR) heeft voordelen boven een soortgelijke eenheid op land...
Lees verder