{settings.product}

Conserveren van erfgoed

Zie het KernVisie nieuwsbericht met de titel: “Nucleaire techniek behoudt erfgoed” van 7 april 2017 door op de titel te klikken.

Conservatoren en nucleaire wetenschappers lijken op het eerste gezicht niet in een team samen te kunnen gaan, maar in Brazilië verenigen zijn hun krachten om met nucleaire technologie meer dan 20.000 kunstvoorwerpen te behouden.

“Door twee werelden samen te brengen, kunnen we onze culturele erfenis behouden en details naar boven halen over ons verleden op een manier zoals nog nooit is gedaan”, aldus Pablo Vasquez, manager en onderzoeker bij de multipurpose gamma-bestralingsfaciliteit IPEN in São Paulo, Brazilië. “Bestralingstechnologie is een essentieel onderdeel van het conserveringsproces geworden.” Volgens Vasquez is het probleem in Brazilië een combinatie van factoren, zoals het weer, de vochtigheid en natuurrampen. “We hebben meer schimmels en termieten dan andere landen en die veroorzaken schade aan boeken, schilderijen, houten voorwerpen, meubels, beelden en moderne kunst.”

Het voordeel van het toepassen van Röntgen- of gammastraling is, dat het minder belastend is dan het gebruik van conventionele insecticiden. Bestraling vindt plaats bij kamertemperatuur zonder gebruik te maken van toevoegingen, zoals bij conventionele ontsmettingsmethoden op basis van hitte of chemicaliën, die het basismateriaal kunnen veranderen. Een interessant project, dat nu in de pijplijn zit, is de behandeling van drie mummies, die door insecten en schimmels zijn aangetast. De IAEA biedt dit project ondersteuning met expertise en training.

Georganiseerd door de IAEA zijn voor de cursus conservatoren, restauratoren, museologen, bibliothecarissen, curatoren en radiologen uit tien landen bijeengekomen om kennis te nemen van de verschillende toepassingen van radiologische technieken voor cultureel erfgoed. Het toepassen van nucleaire technieken voor de industrie, maar ook de culturele ‘industrie’, was het hoofdthema van de IAEA Technical Cooperation Conference, die plaatsvond van 30 mei tot 1 juni 2017 in Wenen.

Nieuws
Extra hoge effectiviteit van ultrakorte bestraling en de FLASH-protonentherapie
zondag 16 juni 2024

Extra hoge effectiviteit van ultrakorte bestraling en de FLASH-protonentherapie

Er zijn hoopgevende ontwikkelingen om de bestraling van tumoren effectiever te maken. Bij een medische bestraling is all...
Lees verder
Regering en aandeelhouders van EPZ verkennen overname van Borssele door de staat
zondag 09 juni 2024

Regering en aandeelhouders van EPZ verkennen overname van Borssele door de staat

Met zijn brief van 4 juni 2024 heeft minister Jetten van Klimaat en Energie de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn bere...
Lees verder