{settings.product}

VS ontwikkelt innovatieve kerncentrales

januari 2015 -

De VS trekken tachtig miljoen dollar uit voor de ontwikkeling van twee nieuwe typen kerncentrales: de gesmoltenzout- en de pebble-bed reactor. De investering is een onderdeel van de overheidsstrategie om de uitstoot van CO2 terug te dringen, zo laat het Amerikaanse Ministerie van Energie weten.

"Wanneer we zeker willen zijn dat kernenergie ook in de toekomst een belangrijke energiebron blijft voor de productie van Amerikaanse elektriciteit, dan is het van cruciaal belang dat we vandaag in deze technologieën investeren", aldus de minister van Energie Ernest Moniz. "Door met publiek-private partnerschappen geavanceerde nucleaire toepassingen te ontwikkelen, kan Amerika voor jaren gebruik maken van koolstofarme kernenergie."

Samenwerking

Het Ministerie van Energie (DOE) heeft twee bedrijven geselecteerd om de reactortechnologieën verder te ontwikkelen: X-energy en Southern Company. Beide bedrijven krijgen een subsidie van 40 miljoen dollar. X-energy zal zich, samen met diverse partners, gaan richten op het reactor- en brandstofontwerp van de Xe-100 Pebble Bed Advanced reactor. Bij deze kleine hoge temperatuur gas-gekoelde reactor wordt de uraniumbrandstof opgesloten in kleine grafietbollen die vervolgens met helium worden gekoeld. Door dit ontwerp is kernsmelting uitgesloten wat het mogelijk maakt om de reactoren in dicht bevolkte gebieden te plaatsen zonder extra veiligheidsrisico's. Het bedrijf Southern Company zal zich samen met onder andere TerraPower buigen over de ontwikkeling van de gesmoltenzoutreactor. Ook dit is een vierde generatie kernreactor zonder risico op kernsmelting. Bij dit type reactor zit de brandstof, bij voorkeur thorium, in het koelmiddel. Bovendien is deze reactor in staat om het merendeel van de hoogradioactieve splijtingsproducten in energie om te zetten. 

Southern Company is een grote energieproducent in het zuidoosten van de Verenigde Staten die verschillende typen energiecentrales bedrijft waaronder waterkracht-, gas-, kolen- en kerncentrales. "Kernenergie neemt op dit moment ongeveer 20 procent van de energie-mix van Amerika voor haar rekening en het belang ervan zal blijven groeien wanneer Amerika de overgang maakt naar een koolstofarme energietoekomst", aldus Southern Company voorzitter, president en CEO Thomas A. Fanning. "Dit gezamenlijk onderzoek zal de ontwikkeling van de volgende generatie kernreactoren helpen versnellen." X-energy is een relatief jong bedrijf dat ernaar streeft om rond 2025 een Pebble Bed Advanced Reactor commercieel te kunnen bedrijven. Oprichter en CEO dr. Kam Ghaffarian over de verkregen subsidie: "Ik heb X-energy opgericht omdat ik een schone energieoplossing wilde ontwikkelen, die de kwaliteit van het leven wereldwijd kan verbeteren. Vandaag hebben we een enorme stap genomen naar de realisatie van die droom. Ik ben enorm trots op het X-energie-team en kijk uit naar een productieve samenwerking met het DOE."

GAIN

In november 2015 kondigde president Obama diverse maatregelen aan voor het behoud en de ontwikkeling van kernenergie in de Verenigde Staten. Hieronder viel ook het initiatief: Gateway for Accelerated Innovation in Nuclear (GAIN). GAIN verzekert de nucleaire sector van toegang tot technische, toezichthoudende en financiële ondersteuning die nodig is voor de ontwikkeling van nieuwe generatie reactoren. De toegekende subsidies illustreren de publiek-private samenwerkingsverbanden die de Amerikaanse overheid hierbij voor ogen heeft.

Bron: http://www.energy.gov/

Terug naar het nieuwsoverzicht