{settings.product}

Nederlands-Canadese samenwerking bij productie medische radio-isotoop

december 2019 -

De voorzieningszekerheid van de medische radio-isotoop jodium-125 (I-125) was in 2017 een probleem door de beëindiging van de productie door een van de drie leveranciers op aarde en door de stillegging van een kernreactor, die deze radio-isotoop maakte. Om dat probleem in de toekomst te voorkomen zijn NRG, de beheerder van de HFR in Petten en de McMaster Universiteit in Canada een samenwerking aangegaan. Het doel van deze samenwerking is om vanaf het voorjaar 2020 wereldwijd een constante en betrouwbare levering van jodium-125 van eenzelfde hoge kwaliteit aan te bieden.

De McMaster universiteit is gehuisvest in Hamilton, Ontario. Het is de nucleaire universiteit van Canada. De McMaster universiteit bezit de MNR, de McMaster Nuclear Reactor, een multifunctionele onderzoekreactor, die neutronen produceert voor wetenschappelijk onderzoek en voor de productie van radio-isotopen.

De radio-isotoop jodium-125 is een geneesmiddel, dat goede resultaten te zien geeft bij de behandeling van prostaatkanker in een vroeg stadium. Zijn halfwaardetijd is 59,5 dag. Bij zijn radioactief verval komt vrij zachte gammastraling vrij. Het I-125 zit op een substraat, dat is ingekapseld in kleine titanium korrels. Deze korrels, die zaden heten, hebben ongeveer de grootte van rijstkorrels. De behandelend arts brengt de titanium zaden aan rond de tumor, waardoor langdurige bestraling van binnenuit plaatsvindt. Deze behandeling heet Brachytherapie.

Het belang van de beschikbaarheid van medische radio-isotopen blijkt uit het feit, dat 80% van de mensen, die aan kanker lijden, een of andere vorm van radiotherapie ondergaan.

Meer informatie:

https://www.nrg.eu/over-nrg/nieuws-pers/detail/news/jodium-125.html

https://nuclear.mcmaster.ca/2019/10/two-world-leading-research-reactors-join-forces-to-create-dual-supply-of-medical-isotope-iodine-125/

Terug naar het nieuwsoverzicht