{settings.product}

Initiatief voor drie keer meer kernenergie in 2050

oktober 2023 -

Tijdens het Wereld Nucleair Symposium, dat begin september 2023 in Londen plaatsvond, hebben de Wereld Nucleaire Associatie (WNA) en Emiratens Nucleaire Energie Corporatie (ENEC) ˚), de eigenaar van de kerncentrale in Barakah in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), hun initiatief Netto Nul Nucleair (3N) ˚) gepresenteerd. De Engelse minister voor Energiezekerheid en Netto Nul kondigde aan, dat de Engelse regering als eerste regering meedoet aan het initiatief. Ook de Directeur-Generaal van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA), Rafael Mariano Grossi, zei het initiatief te ondersteunen en op de komende conferentie van IAEA, die is getiteld Atomen voor Netto Nul ˚), daar speciale aandacht aan te besteden.
Het initiatief 3N beoogt om wereldwijd in het jaar 2050 een opgesteld vermogen aan kerncentrales te hebben, dat drie keer groter is dan het huidige. Zo’n uitbreiding betekent, dat er op aarde jaarlijks 40 GWe (GigaWatt elektrisch) aan kernvermogen bij zal moeten komen. Dat zijn dertig tot veertig grote kerncentrales per jaar. Om dat te realiseren moet het bouwtempo ten opzichte van de afgelopen jaren met een factor zes omhoog. Om zo’n versnelling mogelijk te maken zullen alle instellingen, zowel die van de overheden, als die van de kernenergieonderzoekcentra, als die van de industrie, nauw met elkaar moeten gaan samenwerken.
3N is ook bedoeld om de acceptatie van kernenergie tijdens de komende mondiale klimaattop (COP28, Dubai, VAE, 30 november tot 12 december 2023) te verbeteren en om de noodzaak om over te schakelen op kernenergie daar te bediscussiëren. Dat is nodig, omdat uit nieuwe modelstudies is gebleken, dat een netto CO2-emissie van nul in 2050 met behoud van de voorzieningszekerheid alleen mogelijk is, als het plan van minimaal een verdrievoudiging van het huidige kernvermogen in 2050 slaagt.
Tijdens het Wereld Nucleair Symposium zeiden de vertegenwoordigers van de Verenigde Arabische Emiraten, dat de VAE op het gebied van de CO2-reductie een voorbeeldfunctie vervult, dat de VAE daar trots op is en dat de VAE dat tijdens COP28 wil laten zien.
De kerncentrale in Barakah in de VAE is bijna gereed. De eerste drie eenheden zijn al in bedrijf. De vierde en laatste volgt waarschijnlijk dit jaar nog. De centrale is binnen het afgesproken budget en de afgesproken bouwtijd gerealiseerd. De eenheden zijn van het type APR1400. De leverancier is de Zuid-Koreaanse firma KHNP ˚). De APR1400 is – net als de APR1000 – een van de drie reactorontwerpen, die de voorkeur van onze regering heeft voor realisatie in ons land. Een beschrijving van de eigenschappen kunt u lezen door hier te klikken.


Meer informatie:
https://netzeronuclear.org/
https://www.world-nuclear.org/press/press-statements/net-zero-nuclear-initiative-calls-for-global-colla.aspx

˚) Atomen voor Netto Nul: Atoms4NetZero
Emiratens Nucleaire Energie Corporatie: Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC)
KHNP: Korea Hydro & Nuclear Power Corporation
Netto Nul Nucleair (3N): Netto Zero Nuclear (NZN)
Wereld Nucleaire Associatie: World Nuclear Association (WNA)

Terug naar het nieuwsoverzicht