{settings.product}

Eigenaar van CANDU-reactor investeert in nieuw type gesmoltenzoutreactor

juni 2019 -

New Brunswick Power, de Canadese eigenaar van de kerncentrale met CANDU-reactor in Point Lepreau aan de oostkust van Canada investeert in de ontwikkeling van de Stabiele Zout Reactor. In het Engels: Stable Salt Reactor of SSR. De eigenaar van de bijbehorende technologie is de firma Moltex Energy, die vestigingen heeft in Engeland en Canada. New Brunswick Power is van plan om een prototype van de Stabiele Zout Reactor naast zijn kerncentrale te bouwen. Dat prototype moet in 2028 opstarten. Moltex Energy ontving ontwikkelingssubsidies van de Engelse overheid in het kader van haar Advanced Modular Reactor Programme, van het Amerikaanse energieministerie, Department of Energy, als ook van New Brunswick Power.
Het vermogen van de gesmoltenzoutreactor is 375 MWth, ofwel ongeveer 150 MWe. Het is een snellekweekreactor, waarbij de splijtstof, in de vorm van plutonium is opgelost in gesmolten keukenzout (NaCl). Het mengsel zit in canisters, langwerpige stalen vaatjes. Elke canister is een splijtstofelement en is in een vierkant rooster geplaatst. Tussen de splijtstofelementen stroomt het koelmiddel, eveneens een gesmolten zout. Het bestaat uit een mengsel van natriumfluoride (NaF) en zirkoniumfluoride (ZrF2), als ook uit een paar procent hafnium. Hafnium is een neutronenabsorberend materiaal en beschermt daardoor de wand van het reactorvat. Twee stoomgeneratoren zijn naast het reactorvat opgesteld.
Moltex Energy claimt dat de reactor inherent veilig is dankzij zijn negatieve temperatuurcoëfficiënt. In plaats van de uranium/plutoniumcyclus is het ontwerp ook geschikt voor de thorium/uraniumcyclus. In dat laatste geval zou dit type reactor in de toekomst in een groot deel van onze toekomstige energievraag kunnen voorzien.

Meer informatie: https://www.independent.ie/business/irish/dubliners-nuclear-power-firm-gets-canadian-utility-backing-38100447.html
en in de video: https://vimeo.com/333166100

Terug naar het nieuwsoverzicht