{settings.product}

Oude fabriek in Petten maakt nieuwe radio-isotoop

mei 2018 -

Xenon-133 is een radio-isotoop, dat sinds kort als bijproduct uit de bestaande productie-installatie in Petten komt. Deze fabriek produceert al meer dan twintig jaar de radio-isotoop molybdeen-99., dat vervalt naar technetium-99m. De laatstgenoemde stof is ’s werelds meest gebruikte medische radio-isotoop, waarmee artsen in ziekenhuizen dagelijks dertigduizend patiënten onderzoeken.

Xenon is een edelgas en xenon-133 heeft een halfwaardetijd van 2,2 dagen. Deze radio-isotoop vindt toepassing bij de diagnose van haperende longfuncties en bij onderzoekingen naar de doorbloeding van de hersenen. Deze radio-isotoop vindt nog geen toepassing in ons land, maar wel in de Verenigde Staten. Het onderzoek van vijfduizend patiënten per week is er in dat land afhankelijk van.

De productie van de isotopen, xenon-133 en molybdeen-99, vindt plaats door laagverrijkt uranium in de Hoge Flux Reactor (HFR) te bestralen en ze vervolgens in een productie-installatie af te scheiden. De HFR is de grootste producent van radio-isotopen ter wereld.

 

Meer informatie: https://www.nrg.eu/over-nrg/nieuws-pers/detail/article/petten-start-met-productie-van-medische-isotoop-xenon-133-123.html

Terug naar het nieuwsoverzicht