{settings.product}

Argentinië koopt twee CANDU's van China

mei 2017 -

De Argentijnse adjunct-secretaris Julian Gadano heeft begin mei bevestigd dat China en Argentinië op 17 mei de contracten zullen ondertekenen voor de bouw van twee kernreactoren, die onderdeel uitmaken van de Atucha III kerncentrale.

 

De bouw van de Atucha III vindt plaats in Lima in de provincie Buenos Aires, dichtbij de bestaande kerncentrales Atucha I en II. Volgens Gadano zijn er nog een paar details, die “gladgestreken” moeten worden. Hij verklaarde, dat het centrale raamwerk voor het contract in orde was en dat president Mauricio Marcri het tijdens zijn bezoek aan Peking later deze maand zal ondertekenen. De financiering omvat een rente van 4,5 procent voor een periode van 20 jaar plus een acht jaar durende lening voor de geschatte projectkosten van 11,5 miljard euro. Die bijkomende acht jaar is voor betalingen, die worden gedaan nadat de centrale stroom gaat leveren.

 

Het werk, dat onder leiding van CNNC (China National Nuclear Corporation) zal plaatsvinden, start naar verwachting in 2018. Argentinië beschikt op dit moment over drie kerncentrales, die tezamen ongeveer tien procent van de stroomvoorziening van het land verzorgen. Atucha I is een drukzwaarwaterreactor (PHWR) van 335 MWe, die in 1974 in bedrijf kwam. Atucha II is een PHWR van 692 MWe, die in 2014 startte. De beide Atucha-kerncentrales zijn gebouwd door de firma Siemens. Daarnaast beschikt Argentinië over een Canadese CANDU-6-kerncentrale van 600 MWe (eveneens PHWR), die in Embalse staat en die in 1983 in bedrijf is genomen. Ook de twee nieuwe kerncentrales zullen CANDU-6-eenheden zijn, waarvan CNNC er naar Canadees ontwerp twee heeft gebouwd in Qinshan. Deze Chinese CANDU-eenheden zijn sinds 2003 in bedrijf.

 

www.nuclearstreet.com

 

http://bit.ly/2qOV72r

Terug naar het nieuwsoverzicht