{settings.product}

Onderzoek naar veroudering Engelse gasgekoelde kerncentarles

maart 2017 -

EDF onderzoekt de veroudering van de grafietkernen van de Britse AGR-centrales. James Fisher Nuclear (JFN) gaat in opdracht van EDF Energy inspectieapparatuur leveren om heel precies de staat en veroudering van het grafiet in de reactorkernen van de Advanced Gas-cooled Reactors (AGRs) van EDF in Groot-Brittanië in kaart te brengen.

JFN ontwikkelde in samenwerking van EDF Energy, Serco (nu Amec), Bloodworth Consulting en de Universiteit van Manchester wervelstroom-inspectieapparatuur (ECIT) die speciaal ontworpen is om de staat van het grafiet in splijtstofkanalen die niet in gebruik zijn te beoordelen. De instrumenten creëren een elektromagnetisch veld in het grafiet dat, omdat het elektrisch geleidend is, wervelstromen (eddy currents) in het materiaal veroorzaakt. Deze wervelstromen worden gebruikt om de elektrische geleiding te meten en daaraan de dichtheid van het grafiet af te leiden. De ontwikkeling van de instrumenten heeft jaren in beslag genomen. Een prototype, dat enkele jaren geleden is ontwikkeld, bleek destijds al boven verwachting te presteren en het voorziet EDF nog steeds van waardevolle informatie over de grafietkanalen van deze reactoren.

Sinds zijn introductie is de ECIT verder ontwikkeld tot een bedrijfszeker apparaat dat flexibel genoeg is om betrouwbare en accurate data te produceren vanuit de kern van de AGRs van EDF. JFN start de productie van de instrumenten in de komende weken en de eerste resultaten vanuit de AGRs zullen in 2018 te verwachten zijn.

De Britse AGR heeft een moderator van grafiet en maakt van kooldioxide gebruik voor zijn koeling. De stralingsbelasting in de kern heeft een verandering van de vorm en grootte van de grafietkristallen tot gevolg. Deze verandering (veroudering) vermindert de mechanische eigenschappen van het grafiet. Inzicht in de veroudering biedt de mogelijkheid om de reactoren veilig langer in bedrijf te houden.

 

http://bit.ly/2nt9qoy

Terug naar het nieuwsoverzicht