{settings.product}

Finland start bouw van eindberging

november 2015 -

Finland start als eerste van de wereld met de bouw voor eindberging

Het Finse nucleaire afvalverwerkingsbedrijf Posiva heeft een vergunning van de overheid gekregen voor de bouw van een definitieve eindbergingsfaciliteit voor verbruikte kernsplijtstof in Olkiluoto, aan de kust in het zuidwesten van het land. Het is de eerste definitieve opslag ter wereld die de bouwfase ingaat.

Posiva zei dat de definitieve opslag van verbruikte splijtstof die in de Olkiluoto- en Loviisa-kerncentrales wordt geproduceerd, naar verwachting zal starten vanaf 2020. Het bedrijf liet weten dat de vergunning een erkenning is voor het omvangrijke onderzoekswerk dat Posiva in ruim 40 jaar heeft uitgevoerd met het oog op de ontwikkeling van een veilige eindbergingsoplossing voor verbruikte splijtstof. De oplossing voor definitieve verwerking van verbruikte kernbrandstof is vanaf de jaren zeventig ontwikkeld bij de Onkalo-onderzoeksfaciliteit in Olkiluoto.

President en Chief Executive Officer Janne Mokka van Posiva noemde het Olkiluoto-eindbergingsproject 'baanbrekend' en zei dat het niet alleen voor Finland belangrijk was, maar ook voor de hele wereld. In de eindbergingsfaciliteit zullen de verbruikte splijtstofelementen worden verpakt en geplaatst in een rotsformatie op een diepte van ongeveer 400 meter voor permanente opslag. De faciliteit bestaat dus uit twee onderdelen: de bovengrondse inkapselingsinstallatie voor het 'verpakken' van de verbruikte splijtstof in speciale vaten en de definitieve eindberging diep in de rotsbodem, met tunnels waarin verbruikte splijtstof zal worden geplaatst.

3 Miljard euro

Het Fins bedrijf is verantwoordelijk voor de definitieve verwerking van verbruikte splijtstof die door Teollisuuden Voima Oyj (TVO) wordt geproduceerd in de Olkiluoto-kerncentrale en die van Fortum in de Loviisa-kerncentrale. TVO is voor 60 percent eigenaar van Posiva en Fortum bezit 40 procent. Posiva heeft de totale kosten van de bouw van de eindberging geschat op 3 miljard euro, waarin de lange levensduur van de faciliteit het meest aan dat bedrag bijdraagt. Het Finse parlement keurde het principebesluit voor het eindbergingsproject al in 2001 goed. Posiva diende een aanvraag voor de bouwvergunning aan het eind van 2012 in. In februari van dit jaar deelde de Finse nucleaire toezichthouder (Stuk) al aan het Ministerie van Werkgelegenheid en de Economie mee dat ze er vertrouwen in hebben dat de faciliteit veilig kan worden gebouwd.

Eerder deze maand kondigde Posiva aan dat het van plan is om het eindbergingsoplossing wereldwijd aan te bieden. Zonder op de details in te gaan vertelde het bedrijf dat het werk resulteerde in de ontwikkeling van “verscheidene innovatieve technologische oplossingen en apparatuur naast unieke kennis gebaseerd op gediversifieerd onderzoek op verschillende terreinen.” De expertise is gewild en het is de juiste tijd om een dergelijke service business te starten. Posiva: “Onze ontwikkelingsproject heeft een stadium bereikt waarop we kant-en-klare oplossingsmodellen en servicepakketten hebben die flexibel zijn aan te passen aan de lokale omstandigheden van bedrijven die hun nucleaire afvalverwerking plannen.”


bron: NucNet - David Dalton
http://www.nucnet.org/all-the-news/2014/04/11/finland-regulator-approves-design-of-olkiluoto-3-i-c-system

Terug naar het nieuwsoverzicht