{settings.product}

Doorbraak in productieproces effectief zeldzaam kankergeneesmiddel

november 2019 -

Een van de meest zeldzame effectieve kankergeneesmiddelen is gebaseerd op de radio-isotoop actinium-225 (Ac-225). Deze radio-isotoop vervalt met een halfwaardetijd van 10 dagen onder uitzending van een energierijk alfadeeltje. Voor het geneesmiddel is de radio-isotoop gebonden aan een peptide, die kankercellen wel, maar andere lichaamscellen niet opnemen. De vrijkomende alfadeeltjes hebben een dracht, die ongeveer even groot is als de afmeting van de kankercel. Daardoor doden ze de kankercel van binnenuit en laten ze het omringende weefsel ongemoeid. Met de huidig beschikbare hoeveelheid Ac-225 zijn slechts enkele patiënten per jaar te helpen.
Twee Canadese instellingen, TRIUMF/UBC, een centrum van deeltjesversnellers met een vestiging op de universiteit van British Columbia in Vancouver en CNL, het kernenergieonderzoekcentrum Canadian Nuclear Laboratories in Chalk River, zijn erin geslaagd een proces te ontwikkelen voor de grootschalige productie van Ac-225. Dat proces vergt de inzet van ’s werelds meest krachtige cyclotron, die kerndeeltjes een energie geeft van maximaal 520 MeV. TRIUMF produceert het product en CNL zuivert het.
De ervaring tot op heden met het gebruik van Ac-225 is veelbelovend. Het middel is met name toegepast bij onbehandelbare prostaatkanker. De verwachting is, dat in de toekomst ook andere vormen van kanker er effectief mee zijn te behandelen. De desbetreffende therapie heet alfatherapie.
Ac-225 had de naam ’s werelds meest zeldzame kankergeneesmiddel te zijn. Hopelijk verliest het die titel over een klein aantal jaren. De producenten verwachten uiteindelijk jaarlijks honderdduizenden mensen van over de hele wereld te kunnen helpen.

Meer informatie:
https://www.cnl.ca/en/home/news-and-publications/news-releases/2019-news-releases/cnl-turns-its-attention-to-next-generation-of-medi.aspx en
https://vancouversun.com/news/national/vancouver-based-triumf-says-it-has-produced-the-rarest-drug-on-earth-for-cancer-treatment

Terug naar het nieuwsoverzicht