{settings.product}

Laatste Engelse Kerncentrale van eerste generatie dicht

januari 2016 -

’s Werelds laatste werkende Magnox-reactor sluit zijn deuren. De Britse Nuclear Decommissioning Authority (NDA) kondigde onlangs aan dat de Wylfa unit 1, ’s werelds laatste werkende Magnox-reactor, is stilgelegd. De centrale is vijf jaar langer in bedrijf geweest dan oorspronkelijk was gepland. Met de extra inkomsten wordt de ontmanteling bekostigd.

De twee units bij Wylfa op het eiland Anglesey in het noordoosten van Wales zouden volgens schema eind 2012 al worden gesloten. Magnox Ltd, die de centrale namens de eigenaar NDA beheert en exploiteert, besloot echter om unit 2 in april 2012 te sluiten zodat unit 1 door kon gaan om de resterende voorraad Magnox-splijtstof op te maken. Vorig jaar september keurde de Office for Nuclear Regulation (ONR) de laatste periodieke veiligheidsbeoordeling goed en ging akkoord met de voortgezette exploitatie tot eind 2015.

Stuart Law, directeur op de Wylfa-locatie, verklaarde in een NDA-statement dat de sluiting “een veilig en waardig einde markeert van elektriciteitsproductie bij Wylfa, maar ook zeker voor Magnox.” De Anglesey-kerncentrale was de laatste en grootste van 11 Britse centrales die waren gebaseerd op het ‘grensverleggende’ Magnox-ontwerp dat volgens de NDA wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk een voorstrekkersrol op wereldniveau gaf in de race naar de ontwikkeling van kernenergie.

De Inter-Reactor Fuel Transfer

In 1956, toen het land het begin van een nieuwe ‘atomic age’ vierde, opende de koningin de allereerste Magnox-centrale, Calder Hall in Cumbria. De 190 MWe-productie was genoeg voor de stroomvoorziening van 200.000 woningen. In 1971 kwam Wylfa in bedrijf met een productiecapaciteit van 1.000 MWe en voorzag in de elektriciteitsbehoefte van veertig procent van Wales. Het was op dat moment de krachtigste kerncentrale ter wereld. “Bijna 45 jaar later kwam het personeel bijeen om het uitzetten van reactor I te markeren, drie jaar nadat de reactor II was gesloten. De levensduurverlenging van reactor I met vijf jaar was alleen maar mogelijk dankzij een innovatieve methode (de Inter-Reactor Fuel Transfer ofwel het IRX-process) om gedeeltelijk gebruikte splijtstof van de ene naar de andere reactor te verplaatsten”, aldus de NDA. Dat was nodig omdat de productie van de Magnox-splijtstof al in 2008 was stopgezet.

1 miljard pond voor ontmanteling

De extra jaren die Wylfa in bedrijf was, in combinatie met de vier jaar levensduurverlenging van de Oldbury-kerncentrale, resulteerde in een meeropbrengst van bijna 1 miljard pond, wat nu wordt gebruikt voor de ontmanteling van de centrales. Het laatste splijtstoftransport van de twee 217 MWe-reactoren van Oldbury naar Sellafield zal begin dit jaar plaatsvinden, wanneer ook Wylfa-reactor I zijn eigen programma van verwijderen van splijtstof start. De volledige ontmanteling zal enkele decennia in beslag nemen. Een belangrijk onderdeel van het ontmantelingsproces is de verwijdering van de splijtstof, het transport naar bassins bij Sellafield en de opwerking van de splijtstof. In totaal gaat het om de verwerking van 52.060 splijtstofelementen afkomstig van de Wylfa-reactoren.

Bron: World Nuclear News - http://bit.ly/1Tzr9Ea

Terug naar het nieuwsoverzicht