{settings.product}

Bouw Britse kerncentrale van start

november 2015 -

Het Franse energiebedrijf EDF en China General Nuclear Power Corporation (CNG) hebben eind oktober een overeenkomst gesloten voor een strategische investering met het oog op de bouw van nieuwe kerncentrales bij Hinkley, Sizewell en Bradwell in Groot-Brittannië. De bouw bij Hinkley – de eerste kerncentrale die sinds een generatie in GB gebouwd gaat worden – zal naar verwachting in november van start gaan.

De overeenkomst werd ondertekend in Londen in de aanwezigheid van de Chinese president Xi Jinping en de Britse premier David Cameron. EDF zal de grootste aandeelhouder zijn in de ‘two-unit’ Hinkley Point C-centrale in Somerset en ook in Sizewell, Suffolk. In Bradwell, Essex, zal China de grootste zijn met een aandeel van 66,5 procent in het project. Cameron sprak van een historische overeenkomst die ertoe zal leiden dat Hinkley Point C vanaf 2025 stroom gaat leveren. Het zal de eerste Britse nieuwe kerncentrale zijn sinds Sizewell B, die twintig jaar geleden commercieel in gebruik werd genomen. De twee geplande Areva 1.600 MWe EPR-reactoren bij Hinkley zullen in zeven procent van de Britse stroombehoefte voorzien. EDF verklaarde dat het Hinkley-project al ver is gevorderd. Er is een bouwvergunning voor de EPR-reactor, een ontwerpakkoord en de noodzakelijke vergunningen voor een nucleaire installatie zijn verstrekt. Het bedrijf deelde mee dat de totale bouwkosten tot de eerste inbedrijfname zijn geraamd op 24 miljard euro, inclusief inflatie. De bouwkosten zijn stabiel gebleven sinds de aankondiging in oktober 2013. 

25.000 banen

CGN maakt voor de investering in GB gebruik van zijn nieuw opgezette bedrijf General Nuclear International (GNI). Volgens de Britse overheid leidt de bouw bij Hinkley Point C tot 25.000 extra banen en voldoende vermogen om zes miljoen huishoudens van stroom te voorzien. De overheid besloot in 2013 om door te gaan met Hinkley Point C en om te voorzien in een minimum gegarandeerde financiële opbrengst – de ‘strike price’ – van 108 euro per MWh voor stroom geproduceerd over 35 jaar. Dit zal 105 euro bedragen wanneer EDF ook met een nieuwe reactor in Sizewell van start gaat, wat weergeeft dat de kosten van EDF lager zullen zijn als ze meer reactoren gaan bouwen. Als de marktprijs van stroom daalt onder dit niveau, staat de overheid ervoor in dat EDF het verschil tussen de prijzen ontvangt. De groothandelsprijs van elektriciteit is op dit moment ongeveer 52,00 euro. Indien deze prijs stabiel blijft op dit niveau zal EDF het verschil van 56,00 euro betalen. In de praktijk komt dit geld niet bij de belastingbetalers vandaan (want dat zou dan subsidie zijn), maar van de klanten van de stroomleverancier. De strike price werkt ook de andere kant op. EDF moet het verschil terugbetalen als de prijs van elektriciteit boven de 108 euro uitkomt. Wanneer bijvoorbeeld de groothandelsprijs uitkomt op 129 euro moet EDF 21 euro terugboeken. Nogmaals, dit geld gaat niet naar de overheid maar regelrecht terug naar de klanten. EDF Energy chief executive officer Vincent de Rivaz vertelde dat de opbrengsten van de Chinese investering niet alleen economisch van aard zijn. Groot-Brittannië zal ook profiteren van de Chinese ervaring die zij hebben opgedaan bij soortgelijke projecten in China. Hij vertelde dat EDF en CGN in Taishan ten westen van Hong Kong twee EPR-reactoren bouwen die gelijk in ontwerp zijn met die bij Hinkley Point en Sizewell zijn gepland. “Chinese expertise wordt verkregen bij de bouw en ingebruikname van de nieuwe kerncentrales op een schaal die groter is dan elders in de wereld.” Voor de Sizewell- en Bradwell-projecten zijn nog geen tijdschema’s gegeven.

Bron: David Dalton - http://www.nucnet.org/all-the-news/2015/10/21/hinkley-construction-to-begin-within-weeks-as-uk-and-china-sign-deal

Terug naar het nieuwsoverzicht